The Yee Fung Toy Global Village Voice

風采電子季刊


Issue 46 www.yeefungtoy.org/newsletter 2016/03/25

Contents

編者話

全加余風采堂第十七屆懇親大會
Yee Fung Toy Society Canada National Convention 2016



全加余風采堂

第十七屆

懇親大會

通告








活動,時間、詳情、內容等請點擊邀請卡的連結。

Please click on invitation card for details...
July 29 - August 1, 2016 Calgary, Alberta

開平碉樓與村落

風采總分堂-余氏宗親總會報導

Fung Toy
                      Monthly

冬季號(第 118 期)


Feng Cai Middle School
                    開平市風采校園生活

http://www.fcqz.cn/






香港風采中學快訊

下期預告


編者話

各位尊敬的宗長、敬愛的宗親和讀者,大家好!

歡迎來到第四十六期的《風采電子季刊》,這期的季刊以各地余風采堂舉行新一屆職員就職儀式、 新春團拜、祭祖、春宴聯歡為主題。各分堂之秋季活動消息由各余氏宗親會報導, 給大家一齊分享。更多精采內容,請見本期目錄。

新年伊始,踏入二○一六丙申猴年,世界余氏網站事務委員會真誠地祝願各位宗親身體健康,“猩”年快樂、 財“猿”廣進!生活愉快,事事如意吉祥,事業有成興旺發達,家庭幸福!余氏的明天更美好!

今期的消息稿件特別多,希望大家喜歡。

每隔四年之全加余風采堂懇親大會,今年是第十七屆,大會謹定於七月廿九日(星期五)至八月一日 (星期一)在加拿大“石油城”卡加利隆重召開。 屆時,與會的嘉賓將從四面八方雲集這堙A歡聚一堂,豐收情誼和喜樂,感受余氏族務昌盛,展望更好明天。 更多詳細的相關資訊,請瀏覽卡加利余風采堂官方 網站

歡迎大家繼續給我們支持和鼓勵!這期季刊得以順利完成,實有賴於下列余氏宗親的鼎力相助和衷誠合作, 包括:

    • 加拿大温哥華余風采堂的余美湛先生、余榮燊先生、余金星先生
    • 美國南加省余風采堂的余國恩先生。
    • 二埠余風采堂的余庭穩先生。
    • 美國斐匿余風采堂的余文焯先生、余文澤先生。
    • 美國美京余風采堂的余啟輝先生、余啟超先生。
    • 美國紐約余風采堂的余宏基先生。
    • 美國舍路余風采堂的余海量先生、余紹江先生。
    • 美國三藩市余風采總堂的余健全先生、余永源先生。
    • 美國紐英崙余風采堂的余國華先生、余超群先生。
    • 美國加欖巴士余風采堂的余小芳女士。
    • 香港余氏宗親會主席余海虎先生、余健倫先生、李炳佳先生。
    • 澳門余氏宗親會余風采堂的會長余華賜先生、盧雪梅女士、余少池先生。
    • 新加坡余氏總會余子基先生、余彩燕女士、余金龍先生。
    • 廣東省開平市荻海風采堂的余澤欣先生。
    • 僑社記者陳勇青、蘇群娟、馬紅兵。
    • 世界新聞網記者薛劍童。
    • 廣東省台山市人民政府通訊員:方寶琳/周婉華。
本季刊在這裡向他們致謝。我亦在此期望季刊欣欣向榮。

加拿大温哥華 - 余柏寧


香港余氏宗親會出席韶關余靖陵園牌坊奠基儀式





香港余氏宗親會於二○一五年十一月九日(星期一)出席了韶關余靖陵園牌坊奠基儀式。

經韶關市余靖紀念舘余良會長倡議,並製作了陵園牌坊設計建設方案。籌建之余靖陵\牌坊於十一月九日進行了奠基儀式,宣佈陵\牌坊正式動工。

香港余氏宗親會訊

香港余氏宗親會舉行會員秋季一天遊







 

 





香港余氏宗親會於二○一五年十一月十四日(星期六)舉行本港一天遊, 當日會員及眷屬們的行程除了遊覽「啟德郵輪碼頭天台花園」、 「雷公田村鮮奶農場」、「錦興粉麵文化博覽館」外,還有在鯉魚門海鮮美食村品嚐海鮮餐等。

啟德郵輪碼頭位處舊ˉw機場跑道,加上令人屏息的維多利亞港美景,簇新的ˉw郵輪碼頭成了全球其中一個亮點。 碼頭頂層設有全港最大空中花園 — 啟德郵輪碼頭公園,公園佔地二萬三千平方公尺,設施包括中央草坪、水景花園、噴泉廣場, 以及能夠讓您飽覽香港島及九龍半島美景的觀景平台。宗親們在天台花園 欣賞 維港 景色!

碼頭鄰近的景點包括九龍城美食區及馳名中外的鯉魚門海鮮美食村。

香港余氏宗親會訊

賀!紐英崙余風采堂首位女副主席當選

紐英崙余風采堂於十一月廿九日舉行二○一六年新年度職員交接就職典禮, 余建興、余麗瑛當選新任正、副主席。

新當選各科職員名單還包括:中文書記余宗濤、余美玲;英文書記余寶愛、 余柏豪;財政余陳雙鳳、 余美媚;核數余積炎;理數余陳佩珍;康樂余艷清;樓業主任余陳珮珍; 交際余蘇芷荺(余厚利夫人)、余文博夫人; 出席中華公所代表余積堯、余景新;法律顧問余文博;網路主任余柏豪;幹事余國濟; 婦女組主任余艷玲、余瑞蘭、書記余寶玉。

余建興致就職詞時指出,余麗瑛是紐英崙余風采堂成立以來首位女副主席,值得讚揚。 他表示,新屆職員將以承先啟後、展望未來、加強宗親聯誼、服務社區為目 標。

元老余仕昂、余超群主持監交儀式,前主席余國華交接印信給余建興、余麗瑛, 就職典禮後,該會宗親提前聯歡慶祝聖誕節。

世界新聞網記者薛劍童/波士頓報導

賀!《風采月刊》創刊九十周年慶典




十二月十二日,余氏宗親會在台城舉辦《風采月刊》創刊九十周年慶典。

來自台山、開平、香港、美國、加拿大等地的200多名余氏鄉親歡聚一堂, 大家一起翻閱月刊,聊天敘舊,熱鬧非凡。

余庭洛老先生和太太特意從美國回來參加這次活動。 他說,因為余氏宗親會是我們族氏一個很大的組織, 余氏宗親會也經常是對家鄉的建設和教育事業有一定貢獻的,所以就來參加這個典禮。

《風采月刊》創刊以來,一直遵循「溝通內外,敦親睦族,弘揚祖德,振興家鄉」的宗旨, 堅持反映家鄉新貌,傳達海內外宗親的心聲,被稱為是余氏族群的家書。 為了讓《風采月刊》越辦越好,編委會還聘請一些資深人士做顧問。 同時,給為月刊作出貢獻的鄉親頒發榮譽證書。

廣東省台山市人民政府通訊員:方寶琳/周婉華報導 2015年12月14日

華府余風采堂夏威夷聯歡餐舞晚會



 


美京余風采堂『夏威夷之夜』於十二月十九日下午六時許在馬里蘭州荷東酒樓舉行。

多年來聯歡晚會皆由提倡主辦人及華府余風采堂顧問余啟輝、主席余炎堅,余風采堂婦女組,余譚潔儀、余美華、許夢華及台山同學會理事同人等領銜主辦。

當晚賓客接踵而至,賓客們穿上夏威花衫五顏六色、目不暇昅、拖男帶女、陸續進場、 賓客一進場,美男美女獻上七彩花串,像似夏威夷原地歡樂晚會。 六時半司儀余美華,許夢華宣佈節目開始。

熱騰騰精美食品登場,賓客品嚐美食,讚不絕口。美餚由荷東酒家供應。 餐後,專業夏威夷舞藝小姐 Anne Matematico 登台表演。

美女Anne 盛裝表演正宗威夷熱情豔舞, 表演多款不同舞藝,更帶領在場賓客練舞學習舞蹈。賓客跟隨 Anne、 一舉手一投足舞動起來、七手八腳、有頂著大肚腩左搖右擺十分諧趣,也有跟循舞步十足, 阿娜多姿一番操練正式舞動,舞姿埸面美豔熱鬧、在掌聲雷動下結束。

隨著竹槓舞比賽上場,由余美華領銜,參賽者有高挑、有肥矮、有瘦削、 體高者取巧彎腰八字腳、胖者扒行豬步氣喘喘而過、瘦削人輕身漫步,可是到最低層次,無人能過槓、無人勝出, 搞笑十足、啼笑皆非。

在領舞者余美華宣佈無人勝出,在濃濃娛樂氣氛、在盡情歡笑中完結、 接下來由美豔裝扮的黃翠如女士、脂粉登臺,表演新疆舞:帶歌載舞、精彩百出,她使出混身解數舞姿凸出、 一曲過後獻花捧場男女孫兒,蜂擁上台道賀,在掌聲歡笑中謝幕。

接著是摸彩、抽獎人人幸運落空也皆大歡喜。卡拉 OK 上場,歌者大展歌喉、跳舞池中舞伴雙雙、歌舞者盡顯才華,今晚盛會、 場面歡欣熱烈樂融融,極盡娛樂氣氛中結朿、 有依依不捨留戀遲遲不願離去、無奈互別祝福,相約來年再見。

美京余風采堂訊

美國余風采總堂舉行聖誕兒童慶會








一年一度的聖誕節來臨之際,美國余風采總堂於十二月廿日在該堂舉行聖誕聯歡活動, 元老余祝佑、余習文、余臻發、顧問余煦鴻、余樹勳、余振兆、美西總長余永源、 主席余武良暨各位職員來到總堂與由西文副書記余民輝扮演的聖誕老人一起向小朋友派發聖誕禮物, 希望也讓宗親和孩子們歡天喜地地過一個難忘的節日。

美國余風采總堂訊

賀!余錦韶、余棟榮蟬聯紐約余風采堂新一屆正副主席








紐約余風采堂於十二月廿七日舉行二○一六年新一屆職員就職典禮, 蟬聯主席余錦韶及余棟榮在該堂元老余景新、美東總長余宏基手中接獲印信,宣誓就職。

余錦韶主席表示,余風采堂系中華公所下屬六十僑團之一,應在中華公所帶領下, 統一步伐共同前進,為繁榮華埠做出更大貢獻。今年八月新當選的美東總長余宏基 平時講英文, 當天卻用半鹹不淡的華語發表了一長段感想,讓臺下的宗親們大感欣慰。 余宏基說,他的當選,「代表余風采堂進入新的時代」。

出席觀禮的嘉賓包括紐約中華公所主席伍銳賢等僑團僑領,市議員陳倩雯以及馬氏和謝氏世表。

紐約余風采堂二零一六年度的職員如下:

元老: 余維慶、余耿石、余景新。
美東總長: 余宏基(紐約)、余文博(紐英崙)。
美西總長: 余永源(三藩市)、余文澤(斐匿)。
總顧問: 余保忠、余鋼深。
主席: 余錦韶、余棟榮。
顧問: 余應昌、余典榮。
名譽顧問: 余廣一。
出席中華: 余錦韶、余棟榮。
法律顧問: 馬淑華。
名譽法律顧問: 余麗珊。
中文書記: 余富國、余國威。
英文書記: 余小薇、余海鷹。
財政: 余乾源、余乾網。
核數: 余文傑、余果治。
交際: 余典榮、余美珍。
幹事: 余耀威、余偉球。
庶務: 余紹炘。
樓業委員會主任: 余宏基、余應昌。
書記: 余典榮。
財政: 余果治。
核數: 余耀威;
委員: 余富國、余乾源、余錦韶、余棟榮。
武溪別墅墅長: 余耀威;
書記: 余國富;
財政: 余乾源、余紹炘;
核數: 余永相;
庶務: 余紹炘。


紐約余風采堂訊

賀!余次慶、余兆麟榮膺積 彩余風采堂新一屆正副主席

積彩余風采堂近日選出二○一六年度新一屆各科職員, 名單 如下:

美東總長: 余宏基、余文博。
美西總長: 余永源、余文澤。
總顧問: 余國雄。
顧問: 余鴻詠、余文顯。

主席: 余次慶。
副主席:
余兆麟。
中文書記: 余鏡疇。
西文書記: 余次屏、余自麟、余積科。
財政: 余賢鐸。
核數: 余國倫、余國仕。
公關: 黃嘉麗。
議長: 余品勇。

議員: 余朝植、余國宇、余耀明、余耀鵬、余曼華姑、 余永吉夫人、余國雄夫人、
余賢鐸夫人、余康禮夫人、余立和夫人、余龍焯夫人、余美蓮、余卓文夫人、
余鏡疇夫人、余國龍夫人、余小曼姑。
 
Cindy Yee Susan Yee Catherine Agacinski Marilyn Yee Kathy Yee Shirley Yee Wah WongTony Yee Dick Yee Virginia Yee

婦女組主任: 余乾海夫人、余熊翠翠

積彩余風采堂訊

香港余氏宗親會第二十五屆會長、理監事暨顧問職銜一覽表

2015.4 – 2017.3


名譽會長:
余沛霖、余潤興、余箕圖。

會長:
余啟超。 副: 余健倫、余華軸、余柏齡。

理事長:
余海虎。 副: 余偉明、余浩霖。

監事長:
余紹凱。 副: 余康權、余燊茂。

總務主任:
余仲元。 副: 余煥棠。

財務主任:
余榮標。 副: 余級石。

組織主任:
余國初。 副: 余頌東。

福利主任:
余松德。 副: 余匡民。

聯誼主任:
余庭啟。 副: 余東來。

文教主任:
余松江。 副: 余振輝。

康樂主任:
余錦相。 副: 余東來。

宣傳主任:
余國林。 副: 余志明。

調查主任:
余伯威。 副: 余世民。

稽核主任:
余錦雄。 副: 余兆琚C

審查主任:
余延洛。 副: 余教文。

理事:
余仁壽、余春華、余文光、余自立、余德江、余清齱B
余如鳳、余麗嬋、余建邦。

監事:
余永彬、余碩民、余偉民。

顧問:
余國春、余啟文、余炳湜、余憲民、余榮恩、余炳穎。

法律顧問:
余銳超。

迎春祝福賀新歲 香港余氏宗親會暨全體ほ人鞠躬

香港余氏宗親會訊


賀!余庭穩、余國超榮膺二埠余風采堂新一屆正副主席

二○一六年二埠余風采堂委員暨各科職員一觀表:


美東總長:
余宏基、余文博。

美西總長:
余永源、余文澤。

元老:
余杰民。

總顧問:
余緒揚、余振權。

顧問:
余國平、余國湛、余汝韶、余國良、余樹雄。

主席:
余庭穩。 副: 余國超。

法律顧問:
余玉湛。

中文書記:
余國禧、余卓深。

西文書記:
余維普、余金堅。

財政:
余庭穩、余悅燊。

核數:
余樹堯、余少武。

樓業:
余悅燊、余國超。

庶務:
余國禧、余卓深。

委員:
余庭穩、余國超、余鐸清、余金堅、余樹堯、余悅燊、
余國禧、余健穰、余文惠、余廷活、余卓深、余少武、
余偉利、余子良、余鉅沾、余維普、余匡武、余秀紅、
余鶴翔、余兆廉、余海生、余萬強、余英漢、余國濂、
余柳屏、余英才。


候補委員:
余國榮、余卓源、余伯仁、余旭郎。

出席中華:
余庭穩、余國超、余杰民、余振權、余國平、余國湛。

校董代表:
余維普。

樓業代表:
余鉅沾。



 


恭賀新禧 二埠余風采堂同仁鞠躬

二埠余風采堂訊


美國余風采總堂 舉行新舊職員交接禮

美國余風采總堂於元月一日在總堂禮堂舉行新舊職員交接典禮。

美西總長暨世余會長永源;新任主席民輝、副主席健峰;滿任主席武良;元老習文、祝佑、 臻發、健全; 總堂顧問:煦鴻、樹勳、允仁、振兆、武良;中文書記華湘、副中文書記超先;英文書記文山、 副英文書記偉健及各科職員、委員等暨列位夫人出席觀禮。 中文書記華湘主持交接典禮程序。

在資深元老習文監交,美西總長永源以及眾位元老、顧問、職員見證下,新任主席民輝、 副主席健峰從滿任主席武良手中接過印信,為余風采總堂掌舵。

滿任主席武良致退職詞,他回顧過去四年分別被選為美國余風采總堂正副主席, 他表示:第一感謝余氏先賢艱辛拼搏,創立穩固基業,使我能有機會在總堂為 宗親 服務。 第二感謝前輩及職員提出寶貴意見,有大家的建言,才有進步; 第三感謝總堂高層人員指導及督促,還有精明能幹的職員,為總堂發展出謀獻策, 特別感謝福利組及文娛組成員盡力辦好總堂各項活動。

滿任主席武良談及總堂同仁堂愛國愛鄉,在僑社公益方面,為善不甘後人;並尊老、慈幼、 重視教育、建立獎助學金, 鼓勵宗親子女努力學習中國文化,過去一年,在總堂資深元老文勁、 習文及永源世余會長等高層的領導下,總堂堂務穩健發展, 去年,總堂在八月成功協助紐英崙分堂辦好全美第二十五屆懇親大會; 在十一月由世余會長永源帶領下, 參加在澳門舉辦第六屆世界余氏懇親大會, 並成功爭取在三藩市舉辦二○一八年第七屆世界余氏懇親大會; 同時也回到祖國參加開平荻海銅鼎揭幕儀式, 順道參觀武溪中學,永源總長也帶頭向學校捐助五萬元人民幣, 使得當時為武溪中學籌得十萬多元人民幣。 武良滿任主席期待在學貫中西、資歷深厚之新任正副主席帶領下,總堂會務邁向新的里程。

新任主席民輝致以就職詞,他表示春回大地,福滿人間,在新年伊始之際, 余風采總堂迎來一年一度交接大典, 本人很榮幸得到前輩暨宗親的信任,被推選為新屆主席,民輝主席深知責任重大, 定將與副主席健峰一起, 繼續秉持總堂和諧互愛,積極上進的精神,大家一起群策群力,為總堂做實事、辦好事, 共同開創余氏美好的明天。

美西總長暨世余會長永源祝賀新任主席民輝、副主席健峰,並表示喜見總堂在合法、公平、 公正地選出優秀的好團隊,為總堂堂務在新的一年穩步發展起到良好的開端。 他談及新任正副主席為總堂服務多年,經驗豐富,年富力強,相信在他們帶領 暨列位元老、 顧問、職員齊心協助下,共同努力推動堂務發展,為和諧僑社作出應有的貢獻。

監交人暨資深元老習文寄語余氏同仁繼續精誠團結,互勉共進,推動總堂發展邁高峰。

新任副主席健峰致答謝詞,他感謝總堂元老、顧問、職員、宗親光臨交接典禮, 給予無限支持與鼓勵,他希望今後繼續團結合作,為余氏族務發展作出積極的 努 力。

隨後,總堂之中文書記、英文書記、總幹事、財政保管員、 婦女部文娛組等各科職能均在有條不絮地進行順利交接, 交接儀式簡單而隆重的氣氛中結束。

星島日報僑社記者馬紅兵報道


賀!余順超、余振亞再度連任芝城余風采堂正副主席

二○一六年度芝城余風采堂全體職員暨委員一觀表:

顧問: 余乾波。
主席:
余順超、余振亞。
出席中華: 余振亞。
中文書記: 余錦英、余覺民、余鏡輝。
西文書記: 余佩霞、余炳理。
財政: 余順超。
交際: 余覺民。
樓業委員: 乾波、順超、佩霞。

恭賀新禧 芝城余風采堂同仁鞠躬


駐芝加哥台北經濟文化辦事處何震寰處長於元旦期間拜會余風采堂

芝城余風采堂訊

中華人民共和國駐芝加哥總領事趙衛平春節拜訪芝城余風采堂








在中華民族傳統節日農曆猴年春節即將來臨之際, 中華人民共和國駐芝加哥總領事館趙衛平總領事于二月二日下午拜訪芝城余風采堂, 受到本堂主席、顧問和職員們的熱情歡迎和款待, 趙總領事祝願大家健康快樂,並向本堂職員致以新春祝福。

同時贈送印製精美的掛曆、象徵熱烈濃郁祝福的中國結和喜慶吉祥的春聯。

芝城余風采堂訊

新加坡余氏總會 2016 年新春團拜與聚餐












很快又是新年,余氏總會2016年迎春團拜聯歡晚會,在正月初六晚上盛大舉行。

晚會的主題是《靈猴迎春鬥歌樂》,由婦女組負責籌備這次的晚會。 我們分男女兩組鬥歌為樂,人數定為男子組6位,女子組6 位, 讓在場的每一位會員和來賓一展歌喉,大家都可報名參加。 然後男女輪流上陣鬥歌,由在場的觀眾當評審,選出哪一組 唱得最好。 最後全場合唱新年歌,把氣氛推向高潮,圓滿結束了新春團拜晚 會。

下午一點左右,自助餐工作人員先上總會把㘯地佈置好,他們以紅色為主題,帶出了新年的氣氛。 食物大概五點半才會送來,於是,我們也趁這個時候快快拍 照, 這麼美麗的場景,怎能錯過呢? 宗親們在六點之前就陸陸續續抵達總會,我們在互相祝賀聲中,感染到新春的喜悅氣氛。 晩會六點開始,先由我們的海年會長開㘯祝賀宗親們新年快 樂, 萬事 如意! 接著大家一起撈魚生,希望大家在猴年都撈得風生水起,闔家安康, 心想事成,萬事順利!

在大家享用美食的當兒,我們的男女鬥歌也開始了。 節目安排了唱歌,能夠帶動情緒,也可以增進宗親們的感情,尤其是合唱新年歌曲,情緒變得很高昂,給大家留下一個美好的回憶。 當然,新春團拜也少不了分發紅包,小朋友們都樂開懷。 宗親們吃得開心,唱得開心,整個總會都充滿了新年的歡樂 氣氛。 今年的迎春聯歡會,辦得非常成功,團隊精神最重要, 也感謝出席的宗親們,給予我們的支援和鼓勵。

恭祝宗親和家人: 萬事如意! 心想事成! 身體健康! 幸福美滿!

新加坡余氏總會余彩燕報告

美國余風采總堂新春開年聯歡


美國余風采總堂於二月十三日晚假華埠半島酒家舉行新春開年宴會,筵開二十八席。 主席民輝、副主席健峰;元老祝佑、臻發、 健全;總長:永源;總堂顧問:煦鴻、樹勳、允仁、振兆、 武良及各科職員、委員暨列位夫人及宗親歡聚一堂互道 新年 祝福。

主席民輝代表總堂向出席宴會首長、職員、 宗親致以誠摯的新年祝福和問候,祝願大家猴年吉祥,身壯力健,家庭和美, 祈盼在新的一年裡大家同心同德,團結一致共謀發展。

僑社記者陳勇青報導[2016-02-17]


澳門余氏宗親會籌委猴年春茗暨世懇會慶功宴


澳門余氏宗親會於二月十六日假萬豪軒酒家舉行新春團拜, 本會的余氏宗親前輩及五十多名會長、 理監事成員共慶新春佳節, 大家紛紛回憶去年十一月在本澳舉辦之第六届世界余氏懇親大會之系列工作,達到會議之目的,整晚氣氛熱鬧。

澳門余氏宗親會會長余華賜、 創會會長余焯源在春茗上向衆人拜年及致以新春祝 福, 自該會成立以來對開展的活動給予大力的支持, 尤其是去年在本澳舉辦第六屆世界余氏懇親大會。 在有限的資源下,大家群策群力,吸引了超過二十 多個國家、 地區一千二百多名外地余氏宗親到訪本澳。

通過舉辦中華文化與傳承研討會、“澳門最新經貿 投資 環境 暨一個平台三個中心推介會”、歡迎晚會、廉政講座、 本澳世遺遊、閉幕晚宴及響應“粵澳合作框架”, 組織宗親會往廣東一帶遊覽等。他們感謝澳門基金 會、澳門貿易投資促進局、 旅遊局及眾多熱心人士給予大力的支持, 系列活動得到世界各地宗親的一致好評, 達到了“弘揚祖德、敦睦宗誼、培育後代、促進和諧、 宣傳澳門”之目的。

他們表示,通過去年開展之系列活動,廣泛凝聚余氏宗親, 並向宗親們宣傳澳門余風采堂的歷史, 它的人文價值是紀念北宋名臣忠襄公余靖而興建, 積澱深厚的文化底蘊,風采堂起到啟迪後人奮發向 學, 勤政愛民的作用,澳門余氏宗親會將秉承它的優良傳 統, 團結宗親,為澳門的和諧發展作出應有的貢獻。

澳門余氏宗親會訊


金猴報喜南加樂 宴迎合家慶福年












南加省余風采堂祭祖及春宴已於二○一六年二月廿日星期六舉行。祭祖活動是在中午十二時在堂所舉辦,禮成午餐招待, 是日下午五時二十假座蒙市翠享邨酒樓春宴。

南加省余風采堂訊


美國余風采總堂余武良顧問訪加欖巴 士宗親




今天(三月一日) 總堂武良顧問和他兒子一齊來我們埠探望 加欖巴士宗親,我們一齊共聚美好時光。

加欖巴士余風采堂訊


紐約余風采堂舉行春節聯歡暨敬 老大會






紐約余風采堂於三月五日在華埠金豐大酒樓舉行春宴,席中為三十名八十五歲以上的老會員頒發敬老金。主席余錦韶、 余棟榮在致詞中祝賀各界嘉賓新春愉 快, 並希望新年里團結的僑團會員,服務鄉親,繁榮僑社。

紐約余風采堂訊 蘇群娟報導


美國余風釆總堂春節聯歡慶會



 
 











 




美國余風采總堂3月20日晚分 別在 華埠新亞洲酒樓及半島酒樓隆重舉行 新春聯歡慶會, 筵開100多席,盛況空前。

該總堂主席文輝、副主席健峰; 元老文勁、習文、祝佑、臻發、 健全、景新、以信、超群;美西 總長永源、副總長文澤;美東總 長宏基、副總長文博;總顧問樹 湛、 緒揚、海量、鋼深;總堂顧問煦鴻、 樹勳、允仁、振兆、武良; 羅省顧問施橋及國恩,鹽湖城顧問卓斌夫人、 鳳凰城顧問自任、自重暨各地余 氏宗 親, 中華總會館總董暨陽和總會館主席盧毓麟、寧陽總會館主席甄國輝、副主席陳健全、 通事葉銘基、合和總會館主席胡 建 邦、中華總會館通事楊瑞明;馬氏及 謝氏世表, 社會賢達、僑界首長、嘉賓逾千人歡聚,共慶新春。

同日正午,余風采堂首長率領職 員及宗親,在總堂禮堂舉行祭祖 禮,行禮如儀,莊嚴肅穆。 隨後,白鶴醒獅賀歲,鑼鼓喧天, 點燃十萬鞭炮,響徹雲霄。 隨後,總公所舉行了簡單而隆重的元老相揭幕儀式, 全體首長、職員共同見證這一歷 史時 刻, 這一舉措是為了讓宗親們認識公所領導架構, 更了解前輩們為余風采總堂所作 出的 貢獻, 激勵族人繼續秉持余氏精神, 把會務發揚光大。

晚宴由總堂書記華湘主持程序, 婦女部合唱團高唱賀年歌曲為慶 會拉開序幕。

主席民輝致歡迎詞,代表余風采 總堂向嘉賓、宗親的光臨致以熱 烈歡迎及衷心感謝。 他指出,美國余風采總堂在三藩市華 埠有過百年的歷史,先賢們經過 努力 拚搏和無私奉獻,建立余風采總堂, 為後人打下良好基礎,承蒙各位 撥冗 光臨,令慶會增添無限光彩,充分發 揮自身力量為僑社的和諧、 宗親福利而努力,再次對各位的支持與厚愛致以誠摯的感謝,並祝福大家猴年吉祥如意,萬事亨通。

美西總長永源、美東總長宏基分 別致詞對馬氏、謝氏世表及各大 僑團首長、 社會賢達光臨余風采總堂一年一度春 節聯歡慶會表示萬分感謝, 更祝願大家猴年財源廣進,萬事如意。

中華總會館總董暨陽和總會館有 主席盧毓麟致詞時表示深感榮幸 受邀出席慶會。 他稱,美國余風采總堂是一個歷史悠 久,實力雄厚,人才輩出的姓氏 團 體, 高度讚揚余風采總堂在社區所作的貢獻,成績菲然。 同時貴總堂積極參予社區公益活 動, 為傳承中華文化,是個有影響力的僑 團之一。

寧陽總會館主席甄國輝致詞時非 常高興受邀請出席余風采總堂一 年一度的春節聯歡慶會, 也知道余風采總堂是華埠歷史悠久, 人才眾多,實力雄厚的僑團,他 作為 一個擁有一半余氏族人深感自豪, 他另一半是臺山人,臺山人在新 年期 間一定要講吉祥話,在此祝福大家身 體健康,家庭幸福。

副主席健峰致答謝詞多謝出席慶 會嘉賓, 各大僑團、首長送來的鮮花、賀儀, 特別要感謝遠道具從紐約、波士 頓、 西雅圖、羅省、市作頓、二埠等地到來的貴賓, 他表示,今年是一個特別的年 份,因余風采堂今年選出了多位 新的領導人物,在三藩市華埠亦 將有新景象, 東華醫院新的醫學大樓即將啟用, 其中余氏族人也貢獻出應有的力 量,在 此大好日子堮弁洶j家身體健 康,家 庭美滿。 顧問武良介紹各僑團嘉賓。婦女部主任文山夫人主持文娛節目, 好歌之人踴躍上臺獻唱為慶會增 添喜慶。 慶會在悠揚的音樂聲中圓滿結束。

是日到會的嘉賓還有:馬氏世表 -馬偉能元老伉儷、主席馬是 深; 謝氏世表-元老謝榮本及謝遠光、 會長謝昌及謝耀池; 三藩市小商業委員余愛蓮、余潔蓮等嘉賓。

三藩市僑社記者陳勇青報導 [2016-03-26]

下期預告

下一期的風采電子季刊將在二零一六年六月中出版,報導春節聯歡為主題。 歡迎大家投稿。 稿件需在二零一六年五月十五日前經電郵(world.yee @ gmail.com)或郵寄 (風采電子季刊,226 East Georgia Street, Vancouver, B.C. Canada V6A 1Z7) 到本刊編輯收。


回頁頂


In this Issue:

Message from the Editor


YFT Chapter - Yee Clan Association Reports

Next Issue

What is in the Next Issue?


Message from the Editor

Welcome to the 44th issue of the Yee Fung Toy Global Village Voice, an electronic newsletter for the World Yee community. In this issue we are featuring new Board Installations and Winter activities from Yee Associations around the world.

After four seasons of festivities with the Yee Chapters around the world, we would like to bid farewell to the Year of Sheep and to welcome the the Year of the Monkey. During the Chinese New Year, all is new and full of hope. The World Yee Web committee would like to take this opportunity to wish good luck to all our readers in the exciting Year of the Sheep.

This year the Yee Fung Toy Society of Canada's 17th National Convention  will be held from July 29th to August 1st in Calgary, Alberta. For details, please visit the Yee Fung Toy Society of Calgary's webpage.

We welcome more Yee chapters to contribute events and activities reports from their locale.

We thank all those who have made contributions to this issue, including:

  • David M. Yee, Cheak M. Yee, John Tang and John M. Yee of Phoenix
  • Kai C. Yee and Kai Fay Yee of Washington DC
  • Frank Yee of New York
  • U Wa Chi, Yu Kon Shing, Iu Siu Chi and IU Va San of Macau
  • Fred Yee and Kevin Lee of Seattle
  • Edward Yee, Allan Yee of Detroit
  • Warren Yee, Peter Yee and So Yee of Boston
  • Larry Yee, Eddie Yee and William Yu of San Francisco
  • Jim Yee, James Yu and Wing Yee of Vancouver
  • Peter Yee and Daniel Yee of Singapore
  • Peter Yu, Johnson Yee of Hong Kong

Martin Yee, Vancouver


Hong Kong Yues At Shaoguan Yu Jing Cemetery Memorial Arch Groundbreaking Ceremony


  



Members of The Hong Kong Yue Clansmen Association attended the groundbreaking ceremony of Shaoguan Yu Jing Cemetery Memorial Arch on November 9th, 2015.

The Hong Kong Yue Clansmen Association

Hong Kong Yues 2015 Autumn Day Tour









 



 










Members of The Hong Kong Yue Clansmen Association went on an Autumn day trip on November 14th, 2015. The itinerary include Kai Tak Cruise Terminal; Rooftop Garden; Lui Kung Tin Farm Milk Co.Ltd; Kam Hing Noodle Factory; followed by a seafood lunch at the famed Lei Yue Mun seafood bazaar area.


The Hong Kong Yue Clansmen Association

Congrats! New England YFT Elected First Female Vice-President


Rosemary Liying Yu (余麗瑛) was elected recently as New England Yee Fung Toy Association first female Vice President. Ken (余健興)was elected as our new President. Congratulations!

New England YFT

Taishan City Wuxi Zhong Xue 30th Anniversary

















Yu The Taishan City Wuxi Zhong Xue celebrated her 30th Anniversary on December 11th, 2015. Congratulations!

Mokai High School, Taishan


Washington Yee Fung Toy Association Hawaii Party


  













Washington Yee Fung Toy Association Hawaiian Night was held at Hollywood East Cafe in Wheaton, MD on December 19, 2015, starting at 6:00 PM.

By popular demand, we had Anne Matematico to perform Hawaiian and Tahitian dance for us. We also provide dance music. As usual, we had our traditional Limbo contest, Karaoke and prize draws, special thanks to Laotao of the Toishan Alumni for the photos.

Kai Fay Yee, Washington

Installation of New York YFT 2016 Staff

















New York Yee Fong Toy Association installation of 2016 elected officers was held on Sunday, December 27th.

Congratulations to the 2016 team!

Grand President Eastern U.S.:

President: Frank Yee (New York)
Vice President: Kenneth M. Yee (New England)

Grand President Western U.S.:
President:
Eddie Yee (San Francisco)
Vice President: David M. Yee (Phoenix)

Grand Elders: Wai Hing Yee, Peter Yee, Kenneth Yee
Grand Advisor: John B. Yee, Gong Sum Yee
Advisors: Andy Yu, Dian Rong Yu
Presidents: Jin Shao Yu, Dong Rong Yu
Honorary Advisor: Kwong Y. Yee
Legal Advisor: Ms. Mah Suk Wah
Delegates to CCBA: Jin Shao Yu, Dong Rong Yu
Chinese Secretaries: Foo Quock Yee, Guo Wei Yu
English Secretaries: Christine Yee, Daniel Yee
Treasurers: Kin Yuan Yee, Kin Kong Yee
Auditors: Jack Yu, Guo Zhi Yu
Public Relations: Dian Rong Yu, May Yee
Building Presidents: Frank Yee, Andy Yu
Honorary General Counsel: Lai Sun Yee

Frank Yee, New York


Betty & Jim Yee (Vancouver) Visiting Singapore












  

Betty & Jim Yee were on-board a cruise ship to Indonesia. (Please see Jim's Facebook for his details). We made contacts with each other through his Facebook and to meet them at Bayfront MRT (or Subway) Station. Their cruise ship berthed at the Singapore Marina Bay Cruise Centre on the morning of January 18.

Yee Whai Lin and I met Betty and Jim on the 18th morning Bayfront MRT Station as arranged. We decided to let the couple try our local coffee. Marina Bay Sands Mall has many posh restaurants and Toast Box is cosy. Later, we adjourned to another shop for “Bak Kut Teh” or Chinese herbal pork ribs soup. At our Association’s premise, we showed Jim our facility and archives. Betty and Jim were very friendly, caring and knowledgeable. We enjoyed sharing many views about clan associations.

Jim had an appointment at 2:30pm, so we walked Betty and Jim to nearby Chinatown MRT Station meeting point and had to say “Good byes and bon voyage” to them. We were very happy and fortunate to be able to meet them in Singapore. We hope to meet them again one day!

Peter Yee CK, Singapore

Editor note: Jim and Betty Yee informed me that they really enjoyed getting a taste of Singapore and visiting the Yee Clan Association and they would like to thank Peter Yee and President Whai Lin for the hospitality on their short visit.


Singapore Yee Clan 70th Management Committee Inauguration






















The new 70th Management Committee was sworn-in on the 31st Jan 2016. Our Legal Advisor witnessed the signing and handing-over of portfolios to the respective in-coming Committee members.

More photographs may be viewed at Flickr. Inauguration-Portraits at Flickr. Balloting at Flickr.

Peter Yee CK, Singapore

Detroit Yee Fung Toy Celebrate Chinese New Year's Eve




  

Our small luncheon at the Detroit Yee Fung Toy Building to celebrate Chinese New Year's Eve on February 7, 2016; the "Year of the Monkey".

Allan Yee, Detroit

Southern California Yee Family Association Celebrates Chinese New Year
















For the Southern California Yee Family Association, the Annual Spring Banquet is an opportunity to gather and celebrate Chinese New Year. With President John E. Yu and Vice President Jing Han Yu ushering in the Fire Monkey year, Southern California Yee's came out to Empress Harbor Seafood Restaurant in Monterey Park on Saturday February 20, 2016 to catch up with old friends and meet a number of new faces. Our very own, Honorable Betty Yee, California State Controller, and her husband were also in attendance to greet guests, and enjoy the festivities and entertainment.

On this great evening, we recognized Pearl Yee, Gene & Connie Wong, See Kil Yee, Jin Yee, and Sandra Quon for their 40-60 plus years of membership and contributions to the Southern California Yee Family Association.

As a few of our members were able to participate in the November 2015 World Yee Family Association Convention held in Macau and Kaiping, a special presentation was put together for the banquet. We heard personal stories from Donald Yee, Calvin Yee, Kenny Yee, and our association president John Yu. Several others shared about first time visits to China, reactions being back in the home country they left at an early age, and experiences finding ancestral villages. It was a special evening for everyone.

Kenny Yee, Southern California


New York YFT Association 2016 Chinese Lunar New Year Celebration








  









Sun neen fai lok (新年快樂!), sun tai keen hong (身體健康!) to all as we welcome the Year of the Monkey, 4714. The New York Yee Fong Toy Association held its Chinese Lunar New Year and honoring senior members’ celebration on Saturday, March 5th, 2016.

The evening Spring Banquet gala was again at Jing Fong Restaurant.

Presidents Jin Shao Yu and Dong Rong Yu wish everyone good health and prosperity in the Year of the Monkey.

Frank Yee, New York


Phoenix YFT Association Celebrates New Year of the Monkey


The Yee Fung Toy Association President Joe Yue, Yee officers and guests pays homage  to the Yee ancestors with food blessings as it celebrates the New Year of the Monkey at its headquarters at 16th Street on Saturday, March 5th.

John Tang, Phoenix


2016 San Francisco's Yee Fung Toy Spring Banquet Celebration






















The San Francisco Yee Fung Toy Family Association celebrated 2016 annual spring banquet on Sunday, March 20th at New Asia restaurant and Peninsula Seafood Restaurant.

Larry Yee, San Francisco


What is in the Next Issue?

The next issue of the Yee Fung Toy Global Village Voice will be published in mid June, 2016, featuring reports of Ching Ming and Spring celebrations at Yee Fung Toy associations around the world. Please submit your articles to the Editor via email (world.yee @ gmail.com) or postal mail (The Editor, 226 East Georgia Street, Vancouver, B.C., Canada V6A 1Z7) by May 15.


top